Švédské masové kuličky
Recept na švédské masové kuličky:
500g mletého masa – půl na půl hovězí s vepřovým
1 cibule
1 polévková lžíce strouhanky
1 vejce
tymián
majoránka
sůl, pepř
Recept na omáčku:
výpek z kuliček
200 ml smetany
1 lžička hladké mouky
sůl, pepř dle chuti
Cibuli nastrouháme najemno, vmícháme do masa a přidáme všechny ostatní ingredience. Promícháme (nejlépe rukama). Ruce si namočíme vodou a tvarujeme kuličky. Čím menší kuličky uděláme, tím jsou lepší. Kuličky necháme chvíli odležet v lednici a poté je opékáme zprudka na oleji. Když jsou kuličky dozlatova opečené, v pánvi necháme rozpustit máslo a kuličky v něm obalíme na středním ohni.
Kuličky vyndáme a vylijeme polovinu tuku. Do zbytku přidáme čajovou lžičku hladké mouky, přidáme smetanu a za stálého míchání povaříme na středním ohni. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Kuličky servírujeme na bramborové kaši zalité omáčkou a ozdobené brusinkami.