Slad
Slad patří k nejdůležitější základní surovině pro výrobu piva. Znalci piva říkají, že slad je duší piva.
Slad vzniká naklíčením a sušením(hvozděním) obilného zrna, převážně sladovnického ječmene. Do poloviny 19. převažoval pšeniční slad.
Sladovnický ječmen se pěstuje po celém území České republiky. Nejkvalitnější zrna pocházejí z oblasti Hané an Moravě.
V ČR se pěstují především tyto odrůdy ječmene – Tolar, Malz, Kompakt. V zahraničí pak Jersey, Prestige, Sabel.
Naklíčení a sušení se nazývá sladování a probíhá v prostorách, které se nazývají sladovny. Sladovny mohou být součástí pivovaru, nebo samostatné provozovny. (Slad se používá pro výrobu alkoholu, především pak whisky)
Sladováním zrna ječmene dochází ke štěpení polysacharidů na jednoduché sacharidy, které jsou vhodné pro následné kvašení.