O pití piva
Pivo je náš národní nápoj. Kdo ho nepije, jako by ani nebyl.
Spotřeba piva na jednoho občana ČR v litrech
2004-163,1
–
2009 – 154 l.
2010 – 143 l.
2011 – 143 l.
2012 – 146 l.
2013 – 144 l.
Celkový výsta piva České republiky v milionech hektolitrů
2009 – 19,9
2010 – 18,1
2011 – 18,6
2012 – 19,2
2013 – 19,3
Spotřeba piva podle obalů
42% lahvové
40% sudové
11% pet lahve
4% plechovky
3% cisterny
Jaké pivo pijeme
Rok 2013
Výčepní 52,4%
Ležáky 42,7%
Speciály 4,9%
V polovině roku 2014 fungovalo v ČR více jak 220 minipivovarů.
Ve světě nás znají díky nejedné značce. Vede se kolem něj i spousta protichůdných názorů. Jak moc je pití piva prospěšné, jak moc tělu škodí. A škodí snad sportovcům více než lidem, kteří nesportují?
Strašák jménem alkohol
Alkoholické nápoje obecně tedy i pivo ovlivňují regeneraci těla u každého jiným způsobem. Proces regenerace je závislý na množství a druhu požitého alkoholu. Pro odbourání alkoholu jsou nejdůležitějším orgánem v těle játra. V nich je alkohol identifikován jako jed, kterého se tělo musí co nejrychleji zbavit.
Pro sportovce je rozhodující množství piva, které vypijí. Je tedy jasné, že 3 a více piv tréninkový plán sportovce zdárně naruší. Větší konzumace piva se nedoporučuje ani po náročných výkonech, protože regenerace bude tělu trvat déle. Optimální je konzumace třetinky piva denně, ať už jste sportovec nebo ne.
Všeho s mírou
Ideální množství je závislé na váze a pohlaví konzumenta. Je tedy zcela individuální. Odbourání alkoholu z těla závisí především na enzymu alkoholdehydrogenáze. Ženy mají enzymu v těle méně, a proto budou mít po požití stejného množství alkoholu jako muž vyšší hladinu alkoholu v krvi. Pro sportovce je tedy ideální nealkoholické pivo s velmi nízkým obsahem alkoholu. I když obsahuje chmel, pivovarnické kvasnice, obilný slad a vodu jako klasické pivo, je u něj proces kvašení zastaven nebo se dodatečně z piva odstraňuje. Díky tomu se tělo takového piva rychle a snadno zbaví. Pro snadnější trávení jsou vhodná piva, která nejsou sycená oxidem uhličitým, ale vzduchem. Zdraví prospěšná jsou také piva nefiltrovaná.
Užitečné vlastnosti
Nejužitečnější vlastností piva je pro sportovce komplexní zastoupení vitamínů skupiny B, které jsou například pro běžce velmi důležité. Slouží totiž jako podpora imunitního systému, posilují nervovou činnost, pomáhají při kožních a trávících problémech. Je také nutričně vyvážené svým obsahem minerálních látek, vody a glukózy a to z něj dělá isotonický nápoj. Pro tyto nápoje je charakteristické, že jsou poměrem zastoupených látek velmi podobné krevnímu séru.
Pivo je také dobrým zdrojem antioxidantů, pomocí kterých tělo snadněji likviduje volné radikály. Antioxidanty jsou důležité pro prevenci aterosklerózy, nádorových onemocnění a odbourávání toxických látek i těch, které vznikají sportem. Součástí piva jsou i látky zvané fytoestrogeny, které jsou obsaženy v chmelu. Jsou nezbytné zejména pro psychickou i fyzickou pohodu žen a pomáhají při problémech s menstruací. Pozitivní účinky mají i na trávení, protože podporují sekreci žluče. Důležité je i zastoupení sacharidů, které jsou zdrojem jak okamžité tak dlouhodobé energie.
A závěrem: Jedna sklenička piva denně udělá sice víc než deset doktorů, ale sedm piv už vás k doktorovi dostat může. Konzumace piva se sice nemusíme bát, ale jde o správné načasování a vhodné množství, aby dostálo svým pozitivním účinkům.