Na úvod je potřeba připomenout, že Česká republika patří na první místo v pití piva na osobu. Dlouhodobě je průměrná spotřeba cca 160 litrů na osobu za rok. Statistici uvádějí, že pivo pije až 3/4 všech mužů a necelá 1/3 český žen.
Pivo jako nápoj konzumují lidé dlouhá staletí. Proč je tak oblíbený? Obsahuje totiž hořké chmelové extrakty, a tím tento nápoj vyvolává u člověka uklidňují účinky a současně podporuje funkci žluníku, čím podporuje trávení a chuť k jídlu. Sekrece žluči působí příznivě na trávení potravy, čímž se cítíme příjemně i po zkonzumování tučných potravin. Proto také pivo neodmyslitelně patří k tradičnímu českému pokrmu „knedlo, vepřo, zelo“.
Z toho vyplývá, že pohodový jedinec lépe stráví potravu a jídlo vnímá jako chutnější. Což na druhou stranu způsobuje, že pivo může vzbuzovat nadměrnou chuť k jídlu. Tento efekt pak může svádět některé jedince k vyšší konzumaci a tím i zvýšení tělesné hmotnosti.
Nicméně lze konstatovat, že pivo jako osvěžující nápoj na zažehnání žízně nezpůsobí nadváhu. Pokud si dáme jedno pivo po obědě, nebo dvě piva na žízeň v horkém letním počasí a nebudeme to ihned zajídat bůčkem nebo bramburkami, nadváha nám z pití piva nehrozí.
Dloholeté výzkumy ukazují, že riziko nadváhy při mírné konzumaci piva je nižší, než u absolutních abstinentů či klasických pijáků co si dají denně 5 a více piv.
Pivo obsahuje 400 až 500 kilokalorií v jenom litru, což znamená, že běžné pivo je kaloricky chudší oproti džusům, moštům, mléku nebo slazeným nápojům jako je cola a kofola.
Pivo můžeme zařadit mezi nutriční nápoje díky sacharidům, vitaminům, bílkovinám, flavanoidům i významnémnu množství minerálních látek, zejména draslíku.
Obsah sacharidů činí 10 % denní spotřeby v 1 litru piva, což je 400 až 500 kcal na jeden litr.
S trochou nadsázky, by se dalo konstatovat, že v malém množství do 0,5 litru na den je pivo zdravější než klasická voda. Nicméně je v zápětí nutno dodat a upozornit, že pouze v případě mírné konzumace. Mírné množství nelze jednoznačně určit a je zavislé na hmotnosti jednotlivce. Každopádně při dlouhodobé nadměrné konzumaci piva (více jak 2 litry denně), působí škodlivě na tělo člověka, díky obsahu alkoholu.
Taktéž je potřeba připomenout, že klasické pivo s obsahem alkoholu by se nemělo v žádném množství konzumovat, pokud chceme řídit automobil, nebo jakýkoliv další dopravní prostředek včetně kola. Výhodou je, že v dnešní době již existuje nealkoholické pivo, které má nulovou hodnotu alkoholu. Velké pivovary již do své produkce nealkoholická piva zařadily a jsou k dostání čepovaná i lahvová nebo v plechvce. Mezi nejznámnější patří nealkoholické pivo Birell, které vaří Plzeňský Prazdroj.
Díky tomu že pivo obsahuje vitamíny a mnoho dalších příznivých látek, při mírném a střídmém pití působí příznivě na různá onemocnění a může zabrańovat vzniku atherosklerózy. Pro dospěleho muže by neměla vadit spotřeba do 1 litru piva denně. Pokryje tím vlastně zhruba 20-ti % denní spotřebu vitaminu B2, nebo 35 % spotřebu vitaminu B6, 50 % niacinu a 25 % kyseliny pantothenové.
Litr piva obsahuje v průměru 200 mg biologicky aktivních látek. Rozumné pití piva přispěje také k optimální hladině HDL cholesterolu v krvi, jenž působí proti kornatění tepen. Navíc hladina celkového cholesterolu v krvi výrazně nestoupne.
Všeobecně je pak známo, že přiměřené pití piva ovlivňuje naší psychiku a především snižuje stres. Dále podporuje krevní oběh a snižuje riziko srdečních onemocnění nebo poruchy krevního tlaku.
Obecně lze konstatovat, že pití piva pro chuť přináší radost, pohodu, klid na duši a lepší trávení. Při vypití malého množství piva můžete očekávat pozitivních účinků na organismus, ale vždy je nutno dávat pozor na negativními účinky nadměrného pití, především z důvodu množství alkoholu.
Pivo a řízení
Samostatnou kapitolou by mohlo být řízení automobilu po vypití většího množství piva. Je nutno upozornitm že úplné odbourání alkoholu a vystřízlivění trvá někdy i několik desítek hodin. Vnitřní orgány (především ledviny) musí rozložit a odbourat všechen alkohol. Proces odbourávání je zcela individuální a záleží na tělesné hmotnosti a pohlaví. Dále pak může mít vliv na rychlost vystřízlivění zdravotní stav a stupeň únavy.
Orientační doba pro odbourání hladiny alkoholu na 0,0 promile. Hladina alkoholu v krvi záleží na rychlosti se kterou pivo vypijeme. Je velký rozdíl, zda pivo vypijeme za 15 min. nebo 60 min.Čím pomaleji pivo pijeme, tím rychleji se alkohol odbourává.
Taktéž bylo zjištěno, že čím silnější člověk je, tím pomaleji se následně alkohol z krve odbourává. Na přesné stanovení hladiny alkoholu v krvi se používá testr alkoholu.
Zákony určené pro řidiče stanovují nulový limit alkoholu v krvi pro řízení motorových vozidel.
Orientační doba odbourání alkoholu
Muž (80kg) Žena (60kg)
Pivo 10° 2:10 hodin 3:50 hodin
Pivo 12° 2:50 hodin 4:30 hodin
Jakým způsobem lidské tělo odbourává alkohol
Výzkum ukázal, že zhruba 1/5 alkoholu je vstřebávána žaludkem a zbytek 4/5 ve střevech. Alkohol se v krvi po napití projeví během 5 minut. Alkohol by měl být správně – chemickou terminologií – nazývaný etylalkohol, ten je jednou ze sloučenin, které označujeme souhrnným názvem jako alkoholy.
Etylalkohol se v tělě člověka rozkládá na acetaldehyd, který játra přemění na kyselinu octovou. Tělo dále přemění kyselinu octovou ve tkáních na oxid uhličitý a vodu. Díky tomuto procesu se z těla vyloučí až 90 % alkoholu. Pomocí moče se vyloučí pohá 3% a dalších zhruba 7 % se vyloučí dechem (plícemi), zanedbatelné množství pak prostřednictvím pokožky. Obvykle trvá vylučování alkoholu z těla 12 hodin, ale může to být i déle. U oslabeného organismu může vylučování trvat i více jak 2 hodin.
Nealkoholické pivo mohou pít řidiči a také sportovci. Nealkoholické pivo je ve své podstatě isotonickým nápojem. To znamená, že má podobný osmotický tlak jako krev, současně poskytuje rychlé doplnění kalorií, takže může při rekreačním sportu sloužit k doplnění energie po sportovním výkonu.
Pivo podporuje účinnou látkovou výměnu, látky obsažené v pivu jsou v organismu zužitkovány bez dalších vedlejších přeměn poměrně snadno a rychle. Jak je známo, pivo podporuje trávení, takže je snadno stravitelné a současně je důležitým zdrojem vitaminů. Obsahuje mnoho iontů draslíku, hořčíku, fosforu a dalších stopových prvků, proto může nealkoholické pivo občas zastoupit u sportovce iontový nápoj.
V těhotenství se pití piva spíše nedoporučuje. Důvodem je především alkohol, který by mohl negativně působit na plod. Již vypití 0,5 l litru denně zvyší pravděpodobnost poruch plodu, především pak neduhy jako – rozštěp rtu, srdeční vady, abnormální vývoj končetin, nižší inteligence, nízká porodní váha. Má-li žena přesto chuť na pivo, doporučuje se zvolit nealkoholické pivo. Opět platí však platí, pít pivo s mírou a spíše pak pouze skledička na chuť.
Souhrn, jaké vitamíny pivo obsahuje:
Jsou to vitaminy skupiny B a kyselina listová a jsou přítomny v každém pivu. Při vypití 1 litru piva lze počítat s následujícím průměrným přínosem vitamínů:
Vitamin B1 – thiamin
(3 % denní potřeby)
– odbourává ve tkáních sacharidy, tzn. že dodává tělu energii, dále má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu
Vitamín B2 – riboflavin
(20 % denní potřeby)
– je protetickou skupinou pro organismus důležitých oxidačně redukčních enzymů.
Niacin
(45 % denní potřeby)
– se významně podílí na výživě buněk. Působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.
Vitamin B6 – pyridoxin
(31 % denní potřeby)
– hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správní funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.
Kyselina listová
(52 % denní potřeby)
– je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.
Leave a Reply