• Úvod
  • Aktuality
  • Prodej piva
  • Pivovary
    • Top 25
    • Seznam pivovarů
    • Exkurze
    • Zařízení pro pivovary
    • Sladovny
  • Pivo
    • Cena piva
    • Citáty o pivu
    • Výčepní technika
    • Hospody, pivnice, restaurace
    • O pití piva
    • Druhy piva
    • Čepování piva
    • Belgické pivo
    • Desperados beer
    • Lobkowicz Premium
    • Paulaner beer
    • Starobrno Medium
    • Starobrno Ležák
    • Starobrno tradiční
  • Komodity
    • Slad
    • Chmel
    • Kvasinky
    • Voda
  • E-shop
    • Dárkové předměty
    • Reklamní předměty
    • Literatura
  • Recepty
    • Pivní guláš
    • Kančí pečeně se šípkovou omáčkou
    • Grilované kotlety s pivem
    • Hovězí guláš s tmavým pivem
    • Kozlova pivní sekaná
    • Teplá pivní pomazánka
    • Pivní bramborák s uzeným masem
    • Kyselica s pivem a uzeným masem
    • Pivní topinky
    • Buřty na pivě
    • Pivovarský tokáň
    • Švédské masové kuličky
    • Čaj z chmelových šištic
  • Zábava
    • Akce
    • Fotogalerie
    • Vtipy
    • Historické fotky
    • Video
    • Pivní tácky
    • Půllitry
  • Kontakt
    • Práce
  • Úvod
  • Aktuality
  • Prodej piva
  • Pivovary
    • Top 25
    • Seznam pivovarů
    • Exkurze
    • Zařízení pro pivovary
    • Sladovny
  • Pivo
    • Cena piva
    • Citáty o pivu
    • Výčepní technika
    • Hospody, pivnice, restaurace
    • O pití piva
    • Druhy piva
    • Čepování piva
    • Belgické pivo
    • Desperados beer
    • Lobkowicz Premium
    • Paulaner beer
    • Starobrno Medium
    • Starobrno Ležák
    • Starobrno tradiční
  • Komodity
    • Slad
    • Chmel
    • Kvasinky
    • Voda
  • E-shop
    • Dárkové předměty
    • Reklamní předměty
    • Literatura
  • Recepty
    • Pivní guláš
    • Kančí pečeně se šípkovou omáčkou
    • Grilované kotlety s pivem
    • Hovězí guláš s tmavým pivem
    • Kozlova pivní sekaná
    • Teplá pivní pomazánka
    • Pivní bramborák s uzeným masem
    • Kyselica s pivem a uzeným masem
    • Pivní topinky
    • Buřty na pivě
    • Pivovarský tokáň
    • Švédské masové kuličky
    • Čaj z chmelových šištic
  • Zábava
    • Akce
    • Fotogalerie
    • Vtipy
    • Historické fotky
    • Video
    • Pivní tácky
    • Půllitry
  • Kontakt
    • Práce
HomeAktualityJaký má vliv pivo na zdraví?
Předchozí Další

Jaký má vliv pivo na zdraví?

Posted by: Petr Kliment , Červen 15, 2016

Na úvod je potřeba připomenout, že Česká republika patří na první místo v pití piva na osobu. Dlouhodobě je průměrná spotřeba cca 160 litrů na osobu za rok. Statistici uvádějí, že pivo pije až 3/4 všech mužů a necelá 1/3 český žen.

 Tloustnete pokud pijete pivo?pivo-pivne-brucho-beer-belly1_dreamstime

Pivo jako nápoj konzumují lidé dlouhá staletí. Proč je tak oblíbený? Obsahuje totiž hořké chmelové extrakty, a tím tento nápoj vyvolává u člověka uklidňují účinky a současně podporuje funkci žluníku, čím podporuje trávení a chuť k jídlu. Sekrece žluči působí příznivě na trávení potravy, čímž se cítíme příjemně i po zkonzumování tučných potravin. Proto také pivo neodmyslitelně patří k tradičnímu českému pokrmu „knedlo, vepřo, zelo“.

Z toho vyplývá, že pohodový jedinec lépe stráví potravu a jídlo vnímá jako chutnější. Což na druhou stranu způsobuje, že pivo může vzbuzovat nadměrnou chuť k jídlu. Tento efekt pak může svádět některé jedince k vyšší konzumaci a tím i zvýšení tělesné hmotnosti.

Nicméně lze konstatovat, že pivo jako osvěžující nápoj na zažehnání žízně nezpůsobí nadváhu. Pokud si dáme jedno pivo po obědě, nebo dvě piva na žízeň v horkém letním počasí a nebudeme to ihned zajídat bůčkem nebo bramburkami, nadváha nám z pití piva nehrozí.

Dloholeté výzkumy ukazují, že riziko nadváhy při mírné konzumaci piva je nižší, než u absolutních abstinentů či klasických pijáků co si dají denně 5 a více piv.

Pivo obsahuje 400 až 500 kilokalorií v jenom litru, což znamená, že běžné pivo je kaloricky chudší oproti džusům, moštům, mléku nebo slazeným nápojům jako je cola a kofola.

Pivo můžeme zařadit mezi nutriční nápoje díky sacharidům, vitaminům, bílkovinám, flavanoidům i významnémnu množství minerálních látek, zejména draslíku.

Obsah sacharidů činí 10 % denní spotřeby v 1 litru piva, což je 400  až 500 kcal na jeden litr.

PET5fa366_pivoS trochou nadsázky, by se dalo konstatovat, že v malém množství do 0,5 litru na den je pivo zdravější než klasická voda. Nicméně je v zápětí nutno dodat a upozornit, že pouze v případě mírné konzumace. Mírné množství nelze jednoznačně určit a je zavislé na hmotnosti jednotlivce. Každopádně při dlouhodobé nadměrné konzumaci piva (více jak 2 litry denně), působí škodlivě na tělo člověka, díky obsahu alkoholu.

Taktéž je potřeba připomenout, že klasické pivo s obsahem alkoholu by se nemělo v žádném množství konzumovat, pokud chceme řídit automobil, nebo jakýkoliv další dopravní prostředek včetně kola. Výhodou je, že v dnešní době již existuje nealkoholické pivo, které má nulovou hodnotu alkoholu. Velké pivovary již do své produkce nealkoholická piva zařadily a jsou k dostání čepovaná i lahvová nebo v plechvce. Mezi nejznámnější patří nealkoholické pivo Birell, které vaří Plzeňský Prazdroj.

Young people at bistro having beerDíky tomu že pivo obsahuje vitamíny a mnoho dalších příznivých látek, při mírném a střídmém pití působí příznivě na různá onemocnění a může zabrańovat vzniku atherosklerózy. Pro dospěleho muže by neměla vadit spotřeba do 1 litru piva denně. Pokryje tím vlastně zhruba 20-ti % denní spotřebu vitaminu B2, nebo 35 % spotřebu vitaminu B6, 50 % niacinu a 25 % kyseliny pantothenové.

Litr piva obsahuje v průměru 200 mg biologicky aktivních látek. Rozumné pití piva přispěje také k optimální hladině HDL cholesterolu v krvi, jenž působí proti kornatění tepen. Navíc hladina celkového cholesterolu v krvi výrazně nestoupne.

Všeobecně je pak známo, že přiměřené pití piva ovlivňuje naší psychiku a především snižuje stres. Dále podporuje krevní oběh a snižuje riziko srdečních onemocnění nebo poruchy krevního tlaku.

Obecně lze konstatovat, že pití piva pro chuť přináší radost, pohodu, klid na duši a lepší trávení. Při vypití malého množství piva můžete očekávat pozitivních účinků na organismus, ale vždy je nutno dávat pozor na negativními účinky nadměrného pití, především z důvodu množství alkoholu.

Pivo a řízení

Samostatnou kapitolou by mohlo být řízení automobilu po vypití většího množství piva. Je nutno upozornitm že úplné odbourání alkoholu  a vystřízlivění trvá někdy i několik desítek hodin. Vnitřní orgány (především ledviny) musí rozložit a odbourat všechen alkohol. Proces odbourávání je zcela individuální a záleží na tělesné hmotnosti a pohlaví. Dále pak může mít vliv na rychlost vystřízlivění zdravotní stav a stupeň únavy.

Orientační doba pro odbourání hladiny alkoholu na 0,0 promile. Hladina alkoholu v krvi záleží na rychlosti se kterou pivo vypijeme. Je velký rozdíl, zda pivo vypijeme za 15 min. nebo 60 min.Čím pomaleji pivo pijeme, tím rychleji se alkohol odbourává.

Taktéž bylo zjištěno, že čím silnější člověk je, tím pomaleji se následně alkohol z krve odbourává. Na přesné stanovení hladiny alkoholu v krvi se používá testr alkoholu.

Zákony určené pro řidiče stanovují nulový limit alkoholu v krvi pro řízení motorových vozidel.

Orientační doba odbourání alkoholu

Muž (80kg) Žena (60kg)
Pivo 10° 2:10 hodin 3:50 hodin
Pivo 12° 2:50 hodin 4:30 hodin

Jakým způsobem lidské tělo odbourává alkohol

Výzkum ukázal, že zhruba 1/5 alkoholu je vstřebávána žaludkem a zbytek 4/5 ve střevech. Alkohol se v krvi po napití projeví během 5 minut. Alkohol by měl být správně – chemickou terminologií – nazývaný etylalkohol, ten je jednou ze sloučenin, které označujeme souhrnným názvem jako alkoholy.

Etylalkohol se v tělě člověka rozkládá na acetaldehyd, který játra přemění na kyselinu octovou. Tělo dále přemění kyselinu octovou ve tkáních na oxid uhličitý a vodu. Díky tomuto procesu se z těla vyloučí až 90 % alkoholu. Pomocí moče se vyloučí pohá 3%  a dalších zhruba 7 % se vyloučí dechem (plícemi), zanedbatelné množství pak prostřednictvím pokožky. Obvykle trvá vylučování alkoholu z těla 12 hodin, ale může to být i déle. U oslabeného organismu může vylučování trvat i více jak 2 hodin.

Nealkoholické pivo mohou pít řidiči a také sportovci. Nealkoholické pivo je ve své podstatě isotonickým nápojem. To znamená, že má podobný osmotický tlak jako krev, současně poskytuje rychlé doplnění kalorií, takže může při rekreačním sportu sloužit k doplnění energie po sportovním výkonu.

Pivo podporuje účinnou látkovou výměnu, látky obsažené v pivu jsou v organismu zužitkovány bez dalších vedlejších přeměn poměrně snadno a rychle. Jak je známo, pivo podporuje trávení, takže je snadno stravitelné a současně je důležitým zdrojem vitaminů. Obsahuje mnoho iontů draslíku, hořčíku, fosforu a dalších stopových prvků, proto může nealkoholické pivo občas zastoupit u sportovce iontový nápoj.

V těhotenství se pití piva spíše nedoporučuje. Důvodem je především alkohol, který by mohl negativně působit na plod. Již vypití 0,5 l litru denně zvyší pravděpodobnost poruch plodu, především pak neduhy jako – rozštěp rtu, srdeční vady, abnormální vývoj končetin, nižší inteligence, nízká porodní váha. Má-li žena přesto chuť na pivo, doporučuje se zvolit nealkoholické pivo. Opět platí však platí, pít pivo s mírou a spíše pak pouze skledička na chuť.

Souhrn, jaké vitamíny pivo obsahuje:

Jsou to vitaminy skupiny B a kyselina listová a jsou přítomny v každém pivu. Při vypití 1 litru piva lze počítat s následujícím průměrným přínosem vitamínů:

Vitamin B1 – thiamin
(3 % denní potřeby)
– odbourává ve tkáních sacharidy, tzn. že dodává tělu energii, dále má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu

Vitamín B2 – riboflavin
(20 % denní potřeby)
– je protetickou skupinou pro organismus důležitých oxidačně redukčních enzymů.

Niacin
(45 % denní potřeby)
– se významně podílí na výživě buněk. Působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů a při hromadění tělesné energie. Je součástí dvou koenzymů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.

Vitamin B6 – pyridoxin
(31 % denní potřeby)
– hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správní funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.

Kyselina listová
(52 % denní potřeby)
– je základním vitaminem, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Share!
Tweet

Petr Kliment

About the author

Leave a Reply Zrušit odpověď na komentář

Popular
Recent
Comments
  • Festival minipivovarů na Pražském hradě

    Červen 1, 2015

    Do Jarošova se po letech vrátí výroba piva

    Duben 1, 2015

    Český pivní festival 2015

    Květen 6, 2015
  • Prazdroj si stěžuje na růst cen surovin a obalů ...

    Říjen 17, 2021

    Top točená plzeň, nejlepší hospody ČR

    Srpen 9, 2021

    Produkce piva se začíná po pandemii pomalu stabili ...

    Srpen 3, 2021
  • Dobrý den je tato nabídk a ještě aktuální?

    Září 2, 2015

    Jsem zvedavý jaké bude složení, tenkrát pivo asi j ...

    Září 1, 2015

    K pití to asi už nebude, ale zajimý kousek do muze ...

    Září 1, 2015

Tag Cloud

akcie Anheuser Busch Inbev SA Baník Ostrava Cool plechovky ovocné pvo Diageo heineken Johnnie Walker Karolina Oktobeerfest knihy minipivovar na čepu Oktoberfest Pilsner Urquell Master Bartender piv piva pivaři pivní pivních pivní plechovky Pivní značka Pivo pivotéka pivovar pivovar Budvar pivovar Konrad Pivovary Pivovary Staropramen pivovar černá hora pivovarů pivo zlatý bažant pivu Plzeňský Prazdroj práce Radegast SABMiller plc sládci sládkové U Zlatého tygra

Archivy

  • Říjen 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Prosinec 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Říjen 2019
  • Květen 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Květen 2016
  • Duben 2016
  • Březen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Listopad 2014
  • Říjen 2014
  • Září 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Únor 2013

Menu

Copyright © 2000-2020 Pivovar.sk, Pracovné ponúky v ČR: Atraktivní práce
Alkohol vždy treba piť s mierouu.