Grilované kotlety s pivem
Grilované kotlety v jamajské marinádě s pivem
4 ks vepřových kotlet á 250 g
mořská sůl
pepř
Suroviny na marinádu:
0,35 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11°
100 ml tmavého rumu
30 g javorového sirupu
30 g sojové omáčky
30 g limetkové šťávy
3 stroužky česneku
1 lžička mletého zázvoru
1 chilli paprička sušená
1 lžička čerstvého tymiánu
1 lžička čerstvé majoránky
4 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
2 bobkové listy
Postup na marinádu:
Do misky nalijeme pivo, rum, javorový sirup, sójovou omáčku a limetkovou šťávu. Vmícháme nastrouhaný česnek a muškátový oříšek, nasekanou majoránku s tymiánem a dále zázvor, chilli, skořici. A přidáme v hmoždíři podrcený pepř, nové koření a bobkový list. Vše dobře promícháme.
Postup:
Vepřové kotlety vložíme do misky s částí marinády a zbytkem marinády zalijeme, tak aby kotlety byly ponořené. A uložíme přes noc na chladném místě. Naložené maso necháme v chladném prostředí odležet
nejlépe do druhého dne.
Venkovní gril rozehřejeme na střední teplotu.
Kotlety vyjmeme z marinády, necháme okapat a položíme vedle grilu a než se zahřeje, necháme je odpočinout po dobu 15 až 20 minut. Maso osolíme a opepříme. Kotlety grilujeme po obou stranách podle jejich tloušťky asi 5 až 6 minut.
Před podáváním nechte hotové kotlety asi 5 minut odpočinout v míse vedle grilu a hojně je zalijte extra panenským olivovým olejem. Podávejte s bagetou nebo bramborou opečenou na grilu.