Belgické pivo
Belgické pivo
V Belgii existuje více jak 700 pivních značek. Belgie vytváří bohatou pivní kulturu, podobně jako víno ve Francii. Belgický pivní průmysl je charakteristický používáním prastaré technologie svrchniho kvašení. V porovnání s českými ležáky mají belgická piva vysoký obsah alkoholu. Piva jsou přírodního charakteru, takže se nemusí konzervovat.
Mazi nejoblíbenější značky patří Kasteel Rouge, Kwak, Hoegaarden, Stella Artois. Na českém trhu se již kromě točeného piva můžete setkat s lahovým pivem, které je na naše poměry vysoce alkoholické jako například 26% pivo Belzebuth. Co se týče chuti, můžete ochutnat pivo sladové, pšeničné nebo ovocné.
Níže najdete nabídku belgických značek piva, které je možno ochutnat v pražské pivnici Los v Oslu. Pivnice je vyhlášená širokou nabídkou belgických pivních speciálů. Celkem mají 11 čepovaných a 50 lahvových belgických piv. Pokud byste dostali chuť na české pivo, můžete ochutnat černou třináctku Merlin, nefiltrovaného Chlumeckého Víta nebo medový Kvasar.
Kwak amber 18° 0,3l, alc. 8% Kwak patří mezi silná svrchně kvašená belgická piva jantarové barvy. Chuť a vůně sladová, při dozníván připomínající náznak brandy a hrozinek |
84 Kč |
Kasteel Rouge 17° 0,25l, alc. 5,2% Ovocné pivo, jehož základ tvoří tmavé pivo Kasteel bruin, které kvasí a dozrává nejméně 6 měsíců na višních, čímž dostane jedinečnou temně červenou barvu. |
69 Kč |
Stella Artois 0,3l / 0,5l, alc. 5,2% Spodně kvašený zlatý ležák s charakteristickou chutí, řízem a příjemnou hořkostí. |
33/49 Kč |
Hoegaarden witbier 0,25l, alc. 5% Osvěžující přirozeně zakalené pšeničné pivo, se slámově žlutou barvou. Má sladce nakyslou a kořeněnou chuť, doznívá s náznakem koriandru a pomerančové kůry. |
33/54 Kč |
LAHVOVÁ BELGICKÁ PIVA
Belgická piva svrchně kvašená „WIT“ |
|
Celis 12° 0,25l, alc. 5% Velmi osvěžující tradiční pšeničné pivo, přirozeně zakalené, se slámově žlutou barvou, jemně nasládlou a zároveň kořeněnou chutí koriandru. |
76 Kč |
Belgická piva svrchně kvašená „BLOND”: |
|
Augustijn blond 16° 0,33l, alc. 8% Klášterní zlatý blond s chmelovým aroma, lehčího charakteru. Výborně se hodí k rybím pokrmům a sýrům či k osvěžení. |
83 Kč |
Boucanier Caribbean ale 12° 0,33l, alc. 8% Lehčí forma nefiltrovaného piva Boucanier Golden ale, s výrazným podílem druhotného kvašení v lahvi, připomínající oblíbená německá piva “kvašáky”. |
89 Kč |
Satan gold 16° 0,33l, alc. 8% Svrchně kvašené pivo zlatavé barvy dozrávající v lahvi, plná, příjemně ovocná chuť, lehce nahořklá a kořeněná příchuť díky pečlivě vybíranému chmelu a koření. |
89 Kč |
Brigand 17° 0,33l, alc. 9% Toto silné a vyvážené pivo má velice rozmanitou chuť a vůni připomínající směsici citrusových plodů a především chmele a koření. Hořkosladké doznívání. Doporučujeme vychutnat samostatně či k vybraným sýrům. |
89 Kč |
St. Idesbald 14Zlatý blond, s pevnou bílou pěnou. Vůně s tóny jenevru, limetky, koriandru a chmele. Chuť je svěží, lehce zakulacená, pikantní, s dobře vyváženou hořkostí. Potěší jemným a lehce nahořklým dozníváním. Pivo lehčího charakteru, vhodné k sýrům, rybím i masitým pokrmům. |
89 Kč |
Belgická piva svrchně kvašená “BRUIN” |
|
Kasteel bruin 23° 0,33l, lac.11%‘ Jedno z nejsilnějších belgických “ale” typu Barely Wine, První doušek vyvolává představu sladové hromady, poté chuť suchého ovoce a portského vína. Je vhodný jako vynikající digestiv na závěr posezení. |
89 Kč |
Augustijn bruin 16° 0,33l, alc. 8% Klášterní tmavý bruin s bohatou kořeněnou chutí a vůní praženého sladu, karamelu a s jemným sladkokyselým dozníváním. Vhodný i k chuťově výraznějším sýrům. |
83 Kč |
Duchesse de Bourgogne 15° 0,33l, alc.6,5 Kč Toto vyzrálé červenohnědé vlámské pivo se vaří od 16. století tradičním způsobem s dozráváním v dřevěných sudech. Snoubí se v něm čokoládově-smetanová chuť se suchým dozníváním s kyselostí granátového jablka. Toto doznívání připomíná víno. |
89 Kč |
Belgická piva svrchně kvašená „RED/AMBER“ | |
Palm speciale 12° 0,25l, alc.5,2% Svrchně kvašené pivo jantarové barvy s velice jemným chmelovým aroma. Toto pivo je oblíbené především díky absolutní rovnováze hořkých a nasládlých chuťových tónů. Vhodný k masitým pokrmům i k osvěžení. |
83 Kč |
Boucanier red 16° 0,33l, alc 7% Pivo jantarové barvy, vyvážené kořeněné chuti s charakteristickým pomerančovým bouquetem a zřetelnou aromatickou strukturou. Překvapivá chuť. Doporučujeme vychutnat samostatně. |
89 Kč |
Satan red 18° 0,33l, alc. 8% Pivo jantarové načervenalé barvy (amber) dozrávající v lahvi, s vůní chmelu a harmonickou vyváženou chuťí díky tmavému sladu, směsi koření a pravému Satan-kvasu. |
92 Kč |
Belgická piva svrchně kvašená „Dubbel” | |
Bornem dubbel 17° 0,33l, alc. 8% Typické tmavé klášterní pivo teplé hnědé barvy s podtóny bordeaux. Jeho sametově jemná chuť s chmelovým dozníváním vytváří také představu sladové hromady. Jeho bohatá krémová pěna z něho dělá opravdový klenot mezi pivy. |
89 Kč |
Belgická piva svrchně kvašená „Tripel” | |
Piraat 22° 0,33l, alc.10,5% Silný tripel lehounce nasládlé chuti, která je bohatě vyvážena jadrnou hořkostí chmele. Doporučujeme vychutnat samostatně či k neutrálním sýrům. Kuřáci doutníků přísahají, že si žádné jiné pivo nevychutnají spolu s doutníkem tak, jako Piraata. |
89 Kč |
Kasteel tripel 24° 0,33l, alc.11% Velmi silný zlatý tripel, procházející trojí fermentací, s příchutí vanilky, koriandru a citrusu. Vhodný pro zkušené a odolné pivaře. |
89 Kč |
Tripel Karmeliet 19° 0,33l, alc.8% Exkluzivní klášterní zlatý tripel se zřetelným charakteristickým květinovým bucquetem a jemně sladkokyselým dozníváním. Doporučujeme vychutnat samostatně, ojediněle k neutrálním sýrům. |
94 Kč |
Delirium Tremens tripel 19° 0,33l, alc.8,5% Tripel jasně zlaté barvy. Jemné chmelové aroma a překvapující plná chuť sladu se sladčím dozníváním. Vhodný k posezení. |
89 Kč |
Bornem tripel 18° 0,33l, alc.9% Klášterní pivo žluté barvy s plnou vyváženou hořkosladkou a chmelovou chutí, jemnou na jazyku, s příjemným aroma a krásnou pěnou. A na konec s dlouhotrvajícím dozníváním, díky kterému je možno Sobě toto pivo opravdu plně vychutnat. |
89 Kč |
Floreffe tripel 17° 0,33l, alc. 7,5% Toto klášterní nefiltrované pivo vděčí za svou pověst pronikavé chmelové hořkosti a doteku karamelu, které jsou patrné v jeho chuti. Je vařeno dle starého receptu z floreffského opatství a znovu dokvašuje v lahvi po přidání kvasinek a cukru. |
89 Kč |
Belgická piva svrchně kvašená Trapistická | |
La Trappe blond 16° 0,33l, alc. 6,5% Světlé, svrchně kvašené pivo jasné zlaté barvy, bohaté pěny s hořkosladkým dozníváním. Pro toto pivo se používají vybrané odrůdy chmelu, Vyznačuje se velmi aromatickou vůní. |
94 Kč |
La Trappe tripel 18° 0,33l, alc. 8% Vyvážený tripel s hořkosladkým dozníváním ovocných tónů a koriandru. Vyznačuje se velmi aromatickou vůní. |
94 Kč |
La Trappe Quadrupel 19° 0,33l, alc. 10% Nejsilnější pivo jantarové barvy z kláštera La Trappe, které po dobu 1 roku dozrává a druhotně kvasí ve v dubových sudech ve sklepích kláštera. Jeho chuť je teplá, nasládlá, s jemným hořkým dozníváním. Vyznačuje se velmi aromatickou vůní. |
94 Kč |
Westmalle dubbel 18° 0,33l, alc. 8% trapistické pivo měděné barvy, které prochází druhotnou fermentací v lahvi. Jeho chuť je bohatá, ovocná a kořeněná se suchým dozníváním, které v ústech zanechává čerstvou hořkost. |
94 Kč |
Westmalle tripel 19° 0,33l, alc. 9% Je typickým představitelem piva vyráběného z více druhů sladu, s komplexní vůní a chutí. Vyznačuje se svěží aroma žateckého chmele a pomerančové kůry se stopami bylinné hořkosti při doznívání. |
94 Kč |
Achel blond 16° 0,33l, alc. 6% svrchně kvašené pivo zlaté barvy, bohaté pěny s hořkosladkým dozníváním. Je vhodný k sýrům a k posezení. |
94 Kč |
Achel bruin 18° 0,33l, alc. 8% Jde o typické trapistické pivo teplé hnědé barvy s barevnými podtóny bordeaux. V tomto sametově jemném pivu je možno vychutnat také chmelové doznívání. Je vhodný k sýrům a k posezení. |
94 Kč |
Belgická piva svrchně kvašená na ovoci | |
Brussels kriek 11° 0,25l, alc. 3,5% Lehké osvěžující svrchně kvašené třešňové pivo, se sladkokyselým dozníváním. Velice příjemné osvěžení v parných dnech. |
83 Kč |
Brussels frambozen 11° 0,25l, alc. 3,5% Lehké osvěžující svrchně kvašené malinové pivo, se sladkokyselým dozníváním. Velice příjemné osvěžení v parných dnech. |
83 Kč |
Newton apple 11° 0,33l, alc. 3,5% Lehké osvěžující svrchně kvašené jablečné pivo, se sladkokyselým dozníváním. Velice příjemné osvěžení v parných dnech. |
83 Kč |
Pink killer 11° 0,25l, alc. 4,7% Velice osvěžující svrchně kvašené pšeničné pivo překvašené s červenými grepy. Jeho chuť je mírně nasládlá s jemným trpkým dozníváním typickým pro červené grapefruity. |
83 Kč |
Mongozo coconut 15° 0,33l, alc.3,5% Exotické pivo s osvěžující chutí kokosu a nasládlým dozníváním. Původní receptura pochází z oblasti afrického Konga. Je vařeno ze sladu Merlíku Čilského. Podává se ve skořápce kokosového ořechu. Hodí se k exotickým pokrmům. Velice příjemné osvěžení v parných dnech. Vhodná alternativa míchaných nápojů. |
92 Kč |
Mongozo banana 15° 0,33l, alc. 8% Exotické pivo s osvěžující chutí banánů a nasládlým dozníváním. Toto pivo bylo tradičním nápojem Masaiských kmenů v Keni a Tanzanii zvaným“mbeke”. Banánová chuť tohoto piva je velice výrazná a doprovází ho i v následném doznívání. Hodí se k osvěžení i jako alternativa míchaných nápojů. |
92 Kč |
Kasteel Rouge 17° 0,33l, alc. 8% Jedná se o ovocné pivo, jehož základ tvoří tmavé pivo Kasteel bruin, které kvasí a dozrává nejméně 6 měsíců na višních, čímž dostane jedinečnou temně červenou barvu. Toto pivo má velikou gastronomickou hodnotu a je možné ho podávat jako aperitiv, k dezertům, nebo k barbeque. |
89 Kč |
Belgická piva svrchně kvašená speciální |
|
Gulden Draak 23° 0,33l, alc. 10,5% Tmavé těžké pivo s bohatou charakteristickou chutí a vůní, v které lze nalézt náznaky čokolády, portského vína i kávy. |
94 Kč |
Boucanier Golden ale 23° 0,33l, alc.11% Typické belgické zlaté silné pivo s intenzivním aroma a mocnou chutí sladu. Dobré spojení bohaté chuti a alkoholu. Kapitán boucanierů. Výborně se hodí k doutníkům |
93 Kč |
Kwak amber 18° 0,33l, alc. 8% Kwak patří mezi silná svrchně kvašená belgická piva jantarové barvy. Chuť a vůně sladová, při dozníván připomínající náznak brandy a hrozinek |
96 Kč |
Floreffe prima melior 17° 0,33l, alc. 8% Prima Melior byla speciální zásoba piva vařená exkluzivně pro potřeby opata a jeho hostů. Je to typický quadrupel, velmi silné hnědé pivo kořeněné anýzem a koriandrem. Přidáním kvasinek a pivovarnického cukru vzniká druhotné dokvašování v lahvi. Je ideálním nápojem ke zralému tvrdému sýru. |
89 Kč |
Barbar 17° 0,33l, alc. 5% Barbar vás potěší svou sladovou a jemnou medovou příchutí. Toto pivo je vařeno z vody z artézských studní a tajného harmonického složení ječného sladu, chmele a medu. Tradiční metoda vaření doprovázená unikátním kvasinkovým kmenem a druhé dokvašování v lahvi, dává Barbarovi autentickou chuť velmi speciálního piva. |
89 Kč |
Hopus 13° 0,33l, alc. 5% Hopus je autentické hořké pivo snoubící v názvu chmel (hop – angl.) a práci (opus – latin.). Při jeho pití zapomenete na ovocnou chuť, sladkost a vůni, a raději si vychutnáte vzácný, silný a opravdový chmel. 5 různých druhů českého, slovenského a německého chmele, promyšleně dávkovaných, vytvoří unikátní vůni a hořkost, kterou si navíc můžete sami dávkovat podle momentální nálady Pozor – autentická chmelová chuť!!! |
89 Kč |
Belgická svrchně kvašená piva nealkoholická | |
Palm Green –° 0,25l, alc.0,5% Chuťově velice rozmanité a aromatické jantarové nealko-pivo. Varianta klasického jantarového Palmu. |
58 Kč |
Točené pivo týdne | |
Pátá pípa 0,25l / 0,33l Zeptejte se obsluhy, jaké překvapení je tento týden pro Vás připaveno na PÁTÉ PÍPĚ. |
69/79 Kč |
Bacchus 10° 0,375l, alc.4,5% Starovlámské hnědé pivo – Oud Bruin, vařené dle středověkého receptu, někdy nazývané též ječné víno. Bohatá mírně natrpklá chuť s lehkým ovocným dozníváním.. |
109 Kč |
Bacchus kriek 18° 0,375l, alc. 5,8% Lehký osvěžující nápoj s lahodnou chutí višní, základ tvoří starovlámské hnědé pivo – oud bruin, vařené dle středověkého receptu, a následným překvašením na malinách získává charakteristickou ovocnou příchuť. |
119 Kč |
Bacchus frambozen 14° 0,375l, alc. 5% Lehký osvěžující nápoj s lahodnou chutí malin, základ tvoří starovlámské hnědé pivo – oud bruin, vařené dle středověkého receptu, a následným překvašením na malinách získává charakteristickou ovocnou příchuť. |
119 Kč |
Orval 14° 0,33l, alc.6,2% Trapistické světlé pivo zlatě oranžové barvy, svrchně kvašené, nefiltrované. Pivo je po běžném chmelovaru ještě při kvašení dochmelováno za studena, čímž dociluje báječného chmelového aroma. Polodivoké kvasinky dodávají chuti piva lehké výrazné tělo a v doznívání svěží nakyslost. Pivo velmi ceněné odborníky a skutečnými znalci. |
94 Kč |
Mongozo mango 14° 0,33l, alc. 3,6% Exotický pivní nápoj s příchutí zralého manga a nasládlým dozníváním, svrchně kvašený na ovoci. Původní receptura pochází z oblasti afrického Konga. Hodí se k exotickým pokrmům i jako alternativa míchaných nápojů. Oblíbené osvěžení především v parném letním období. Nese známku Fair Trade. |
92 Kč |
Lahvové pivo z USA – NOVINKY | |
Samuel Adams Boston Lager 13° 0,33l, alc.4,7% Spodně kvašený jantarový ležák plzeňského typu, který S vyrábí ve stejnojmenném pivovaru v Bostonu v USA. Komplexní pivo s plnou a vyváženou chutí chmele a ječného sladu. |
89 Kč |
Belgická Trapistická piva |
|
Rochefort 8 18° 0,33l, alc. 9,2% Trapistické klášterní pivo hnědé nažloutlé barvy s výrazným aroma ovocných plodů a nepatrným polosuchým dozníváním. Tyto parametry z něj dělají nejprodávanější druh této značky. |
99 Kč |
Rochefort 10 23° 0,33l, alc. 11,3% Silné trapistické klášterní pivo hnědé načervenalé barvy s bohatou pěnou, vůní fíků a medovým dozníváním. To vše umocňuje poměrně vysoký obsah alkoholu u klášterních piv ne tak obvyklý. |
Více informací najdete na www.losvoslu.cz
Výklad pojmů pro belgické pivo
Vzniká spodním kvašením za studena výhradně z ječmenného sladu. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 3,5 – 5% a je závislý na době zrání v ležáckém sklepě. Tento způsob výroby piva je oproti tradičnímu svrchnímu kvašení poměrně mladší a ujal se a inovoval především v Čechách a v Německu odtud se pak rozšířil do celého světa.
Lambic je velmi výrazný typ piva, vařený tradičně v regionu Pajottenland v Belgii (jihozápadně od Bruselu) a v Bruselu samém, v pivovaru a muzeu Cantillon. Na rozdíl od běžných piv a ležáků, které jsou fermentovány pečlivě pěstovanými druhy pivovarských kvasnic, lambic vzniká spontánním kvašením na divokých kvasinkách a bakteriích, o kterých se traduje, že se vyskytují pouze v údolí kolem Bruselu (místní tomu říkají „infekce“). Tento neobvyklý proces dává pivu jeho charakteristickou chuť: suchou, vinnou, obvykle s kyselou příchutí.
Wit neboli bílý/pšeničný:
Vzniká svrchním kvašení výhradně z pšeničného sladu. Pro okořenění piva se nepoužívá chmel, ale přidávají se nerůznější byliny. Tradičně nejčastější přísadou je koriandr.
Blond neboli zlatý:
Vzniká svrchním kvašením výhradně ze sladu jedné obiloviny, zejména ječmene. Díky způsobu kvašení vzniká vyšší obsah alkoholu, většinou mezi 6 až 9%. Přísady do piva se neomezují pouze na chmel, ale mohou být různorodé, většinou bylinného charakteru. V některých částech Belgie dokonce chmel tradičně záměrně zcela vylučují.
Gold:
Vzniká svrchním kvašením výhradně ze sladu jedné obiloviny, zejména ječmene. Díky způsobu kvašení vzniká vyšší obsah alkoholu, většinou mezi 6 až 9%. Barvu a vůni určuje množství přimíchaného upraženého sladu a přísad.
Red/Amber neboli červený/jantarový/polotmavý:
Vzniká svrchním kvašením výhradně ze sladu jedné obiloviny zejména ječmene. Díky způsobu kvašení vzniká vyšší obsah alkoholu, většinou mezi 6 až 9%. Barvu a vůni určuje množství přimíchaného upraženého sladu a přísad, které se neomezují pouze na chmel, ale mohou být různorodé, většinou bylinného či ovocného charakteru.
Bruin neboli tmavý:
Vzniká svrchním kvašením ze sladu jedné obiloviny, zejména ječmene. Díky způsobu kvašení vzniká vyšší obsah alkoholu mezi 6 až 9%. Za barvu vděčí “Bruin” většímu množství přimíchaného upraženého sladu. Téměř se nepoužívá chmele, ale přísad bylinného charakteru.
Dubbel neboli dvojitý:
Vzniká svrchním kvašením několika způsoby. Většinou dochází ke kvašení dvou různých druhů sladů z nichž jeden je vždy z ječmene. Barva a vůně vzniká navíc přimícháním upraženého sladu. Míra pražení udává míru zbarvení. Jiný způsob výroby pracuje pouze s jedním druhem sladu, ovšem na množství uvařeného piva připadne dvojnásobné množství sladu, než je zvykem u druhu blond. Rovněž se slad mísí se sladem praženým. Díky způsobu kvašení vzniká vyšší obsah alkoholu mezi 6 až 9%.
Tripel neboli trojitý:
Vzniká svrchním kvašením několika způsoby. Většinou dochází ke kvašení tří různých druhů sladů, z nichž první je většinou z ječmene. Ovesný slad kupř. dodává pivu bohatou pěnu. Jiný způsob výroby pracuje pouze s jedním druhem sladu, ovšem na množství uvařeného piva připadne při jeho výrobě trojnásobné množství sladu, než je zvykem u druhu blond. Označení “tripel” mohou nést také piva, která prošla trojí fermentací, neboli kvašením. Tímto způsobem mohou dosáhnout obsahem alkoholu až k 11%. Díky rozmanitosti způsobů výroby mívají “triply” i velmi rozmanité tóny chutí a vůní a jsou považovány za typické představitele belgické pivní kultury. Každý si chtě nechtě oblíbí svého “tripla”.
Quadrupel neboli čtyřnásobný:
Vzniká svrchním kvašením dvou a více druhů sladů při čtyřnásobném množství. Obsah alkoholu přitom nemusí být nutně vyšší než u druhu tripel. Ten vždy záleží na množství cukru a fermentaci.
Klášterní:
Vaří se v pivovarech podle původních klášterních receptů. Téměř každý belgický klášter bez ohledu na církev, ke které patřil, vařil své pivo zpočátku jen pro svou potřebu, a později i pro své okolí. Ve většině z nich se přitom výroba do 20 století nezachovala. V druhé polovině 20 století, kdy obliba belgického piva zaznamenává svůj vzestup, se rodinné pivovary úspěšně zabývají obnovou výroby těchto piv. Není tak neobvyklé spatřit pivovarníky a sládky hledat ve starých klášterních knihovnách zapomenuté recepty, které čekají na své znovuzrození. Klášterních piv je mnoho druhů a mohou mít samozřejmě přívlastky jako “dubbel”, ”tripel” atd. Klášterní pivo – prarodič všech piv.
Trapistické:
Unikátní skupina klášterních piv, která stále vaří mniši přímo v klášterech. Trapistických piv je několik druhů a mohou mít přívlastky jako “dubbel”, ”tripel” atd. Trapisté jako největší z milovníků piv si pečlivě uchovávali své “know how” a po staletí tak vařili velice ceněná piva. Tato piva se výrazně chuťově odlišují od ostatních klášterních piv. Statut Trapistického piva smí nosit pouze 7 původních klášterních pivovarů, z nichž 6 je na území dnešních Flander a 1v Nizozemsku. Jejich produkce je omezená – neexpanzivní, v některých případech má dokonce klesající charakter, v čemž spočívá také jedinečnost tohoto piva. Neotálejte proto s ochutnávkou trapistických piv, nikdy není zcela jisté, že se na vás dostane.
Zdroj názvosloví: Belgické-pivo.cz