• Úvod
  • Aktuality
  • Prodej piva
  • Pivovary
    • Top 25
    • Seznam pivovarů
    • Exkurze
    • Zařízení pro pivovary
    • Sladovny
  • Pivo
    • Cena piva
    • Citáty o pivu
    • Výčepní technika
    • Hospody, pivnice, restaurace
    • O pití piva
    • Druhy piva
    • Čepování piva
    • Belgické pivo
    • Desperados beer
    • Lobkowicz Premium
    • Paulaner beer
    • Starobrno Medium
    • Starobrno Ležák
    • Starobrno tradiční
  • Komodity
    • Slad
    • Chmel
    • Kvasinky
    • Voda
  • E-shop
    • Dárkové předměty
    • Reklamní předměty
    • Literatura
  • Recepty
    • Pivní guláš
    • Kančí pečeně se šípkovou omáčkou
    • Grilované kotlety s pivem
    • Hovězí guláš s tmavým pivem
    • Kozlova pivní sekaná
    • Teplá pivní pomazánka
    • Pivní bramborák s uzeným masem
    • Kyselica s pivem a uzeným masem
    • Pivní topinky
    • Buřty na pivě
    • Pivovarský tokáň
    • Švédské masové kuličky
    • Čaj z chmelových šištic
  • Zábava
    • Akce
    • Fotogalerie
    • Vtipy
    • Historické fotky
    • Video
    • Pivní tácky
    • Půllitry
  • Kontakt
    • Práce
  • Úvod
  • Aktuality
  • Prodej piva
  • Pivovary
    • Top 25
    • Seznam pivovarů
    • Exkurze
    • Zařízení pro pivovary
    • Sladovny
  • Pivo
    • Cena piva
    • Citáty o pivu
    • Výčepní technika
    • Hospody, pivnice, restaurace
    • O pití piva
    • Druhy piva
    • Čepování piva
    • Belgické pivo
    • Desperados beer
    • Lobkowicz Premium
    • Paulaner beer
    • Starobrno Medium
    • Starobrno Ležák
    • Starobrno tradiční
  • Komodity
    • Slad
    • Chmel
    • Kvasinky
    • Voda
  • E-shop
    • Dárkové předměty
    • Reklamní předměty
    • Literatura
  • Recepty
    • Pivní guláš
    • Kančí pečeně se šípkovou omáčkou
    • Grilované kotlety s pivem
    • Hovězí guláš s tmavým pivem
    • Kozlova pivní sekaná
    • Teplá pivní pomazánka
    • Pivní bramborák s uzeným masem
    • Kyselica s pivem a uzeným masem
    • Pivní topinky
    • Buřty na pivě
    • Pivovarský tokáň
    • Švédské masové kuličky
    • Čaj z chmelových šištic
  • Zábava
    • Akce
    • Fotogalerie
    • Vtipy
    • Historické fotky
    • Video
    • Pivní tácky
    • Půllitry
  • Kontakt
    • Práce
HomeAktualityZahrádky zachraňují zkrácenou pivní sezonu
Předchozí Další

Zahrádky zachraňují zkrácenou pivní sezonu

Posted by: Adam Pivon , Květen 15, 2021

Po pěti měsících omezeného provozu do výdejních okének se dnes restaurace znovu otevírají svým zákazníkům. Opožděně tak začíná tradiční letní sezona také pro pivovary, které za sebou mají z pohledu spotřeby čepovaného piva jeden z nejhorších roků v historii. I letos v ní čekají propad zhruba o deset procent – svůj vliv sehrají stále trvající bezpečnostní opatření, chybějící turisté i změna spotřebních návyků u Čechů.

Už výsledky spotřeby za první tři měsíce roku 2021 ukazují, že v porovnání s loňskem pili Češi čepované pivo méně – rozdíl je víc než 600 tisíc hektolitrů. První čtvrtletí ale obvykle patří k těm nejslabším, Svaz pivovarů a sladoven tedy věří, že otevření restaurací krátce po začátku období, ve kterém lidé vychutnávají pivo nejraději, nepříznivý trend může zvrátit.

 “Jsme realisté a chápeme, že od začátku pandemie koronaviru se svět výrazně změnil a my stojíme na nové startovní čáře. Uvidíme, jaký vliv bude mít například otevření hranic mezi zeměmi – ať už z pohledu přijíždějících turistů nebo naopak Čechů odjíždějících v létě na dovolenou. Otazníků je hodně a my předpokládáme, že zůstaneme letos asi deset procent pod loňskými výsledky”, zvažuje stávající situaci předseda Svazu pivovaru a sladoven František Šámal.

S příchodem teplého počasí na začátku května bylo u výdejních okének restaurací zřejmé, že se lidé na čepované pivo těší. Otevření alespoň zahrádek je tak dobrou zprávou, protože provozovatelé teď mohou lépe zabezpečit hygienické podmínky kolem svých podniků a nabídnout hostům bezpečnější prostředí s pevně určenými pravidly.

“Jsme rádi, že se nakonec podařilo najít řešení například v tématu negativních testů. To, že jejich nutnost není nastavená jako věc, kterou by hostinští museli po hostech vyžadovat, ale jako vstřícný nástroj pro bezpečnější vstup každého jednotlivého hosta, vnímáme pozitivně. Shoda se státem ohledně nastavení pravidel je pro nás důležitá, protože pokud budou smysluplná, můžeme ukázat, že je my i hosté dokážeme dodržovat a přiblížíme tak brzký návrat k plnému provozu restaurací”, říká výkonná ředitelka Svazu pivovaru a sladoven Martina Ferencová.

Nastavit fungující pravidla v právě začínající letní sezoně bude nezbytné také z důvodu blízké budoucnosti. Česko v ní může čelit dalším vlnám koronavirové pandemie a příklady ze zahraničí ukazují, že kompletní zavírání podniků nemusí být jediným efektivním řešením. Přínos pravidelného a přitom bezpečného sociálního kontaktu v oblíbeném restauračním podniku u tradiční sklenice piva by pak pro společnost mohl v kritických dobách hrát důležitou roli.

Share!
Tweet

Adam Pivon

About the author

Comments are closed.

Popular
Recent
Comments
  • Festival minipivovarů na Pražském hradě

    Červen 1, 2015

    Do Jarošova se po letech vrátí výroba piva

    Duben 1, 2015

    Český pivní festival 2015

    Květen 6, 2015
  • Prazdroj si stěžuje na růst cen surovin a obalů ...

    Říjen 17, 2021

    Top točená plzeň, nejlepší hospody ČR

    Srpen 9, 2021

    Produkce piva se začíná po pandemii pomalu stabili ...

    Srpen 3, 2021
  • Dobrý den je tato nabídk a ještě aktuální?

    Září 2, 2015

    Jsem zvedavý jaké bude složení, tenkrát pivo asi j ...

    Září 1, 2015

    K pití to asi už nebude, ale zajimý kousek do muze ...

    Září 1, 2015

Tag Cloud

akcie Anheuser Busch Inbev SA Baník Ostrava Cool plechovky ovocné pvo Diageo heineken Johnnie Walker Karolina Oktobeerfest knihy minipivovar na čepu Oktoberfest Pilsner Urquell Master Bartender piv piva pivaři pivní pivních pivní plechovky Pivní značka Pivo pivotéka pivovar pivovar Budvar pivovar Konrad Pivovary Pivovary Staropramen pivovar černá hora pivovarů pivo zlatý bažant pivu Plzeňský Prazdroj práce Radegast SABMiller plc sládci sládkové U Zlatého tygra

Archivy

  • Říjen 2021
  • Srpen 2021
  • Červenec 2021
  • Červen 2021
  • Květen 2021
  • Březen 2021
  • Únor 2021
  • Prosinec 2020
  • Únor 2020
  • Leden 2020
  • Říjen 2019
  • Květen 2017
  • Březen 2017
  • Únor 2017
  • Prosinec 2016
  • Listopad 2016
  • Září 2016
  • Srpen 2016
  • Červenec 2016
  • Červen 2016
  • Květen 2016
  • Duben 2016
  • Březen 2016
  • Únor 2016
  • Leden 2016
  • Listopad 2015
  • Říjen 2015
  • Září 2015
  • Srpen 2015
  • Červenec 2015
  • Červen 2015
  • Květen 2015
  • Duben 2015
  • Březen 2015
  • Únor 2015
  • Listopad 2014
  • Říjen 2014
  • Září 2014
  • Červenec 2014
  • Červen 2014
  • Květen 2014
  • Únor 2013

Menu

Copyright © 2000-2020 Pivovar.sk, Pracovné ponúky v ČR: Atraktivní práce
Alkohol vždy treba piť s mierouu.