Voda
Voda je životně důležitá tekutina, stejně jako pivo pro české milovníky piva. Bez vody by na planetě zemi neexistoval život. Voda je kapalina v ideálním případě bez barvy, výraznější chuti a zápachu. v silnější vrstvě namodralá.
Ze školy si jistě každý pamatuje, že v přírodě se vyskytuje ve třech skupenstvích
pevné led a sníh
plynné – vodní pára
kapalné – voda
Voda spolu se vzduchem, a vůbec se zemskou atmosférou tvoří základní podmínky pro život na Zemi.
Není bez zajímavosti, že vodou je naše matička zeměkoule pokryta téměř ze 2/3, ikdyž voda v oceánech a mořích je natolik slaná, že se nedá pít. V oceánech jsou až kilometrové hloubky a existují místa v hlubinách které lidské oko ještě nespatřilo.
Z chemického hledicka se jedná o chemickou sloučeninu vodíku a kyslíku, která se vyjadřuje dobře známým vzorce H2O.
V souvislosti s člověkem je zjištěno, že voda tvoří neuvěřitelné dvě třetiny lidského těla. Naše krev obsahuje z největší části vodu. Také každý náš orgán v těle obsahuje vodu. Vodu se z našeho těla ztrácí v průběhu celého dne. Močí, potem i vzduchem který vydechujeme. V průměru by měl dospělý člověk denně dodat tělu okolo 1, 5 litru tekutin.
Systematicky se voda nazývá „oxidan“. V chemickém názvosloví IUPAC 93, anorganický jednojaderný hydrid, což udává přípona „-an“.
Pro pivovarníky je důležité níže uvedené dělení vody:
Dle tvrdosti
Měkká – obsahuje málo minerálních látek
Tvrdá – z podzemních pramenů, obsahuje více minerálních látek
Dle počtu neutronů v atomu vodíku
Lehká voda (oba vodíky jsou protia, 1H2O
Polotěžká voda (jeden vodík je protium a jeden deuterium, HDO
Těžká voda (oba vodíky jsou deuteria, 2H2O, D2O
-
Dle salinity (slanosti)
Slaná voda – moře, oceány
Sladká voda – potoky, řeky, jezera
Brakická voda (vzniklá mísením sladké a slané vody např. v ústí řek)
-
Podle mikrobiologie
Pitná voda – je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví, např. minerální voda (obsahuje mnoho minerálních látek), může to být i balená voda
Užitková voda – v průmyslových závodech (sníží se tvrdost vody a ta se zbaví Fe2+ a Mn2+) a v potravinářství – vyžaduje dezinfikovanou vodu (chlórování, ozonizace, ozařování ultrafialovým zářením), např. napájecí voda (voda pro parní kotle, zbavená minerálních solí, aby nevznikl kotelní kámen, který zanáší potrubí, nebo voda určená k napojení zvířat, má odlišné parametry než voda pitná)
Odpadní voda – splašková voda