• Úvod
  • Aktuality
  • Prodej piva
  • Pivovary
    • Top 25
    • Seznam pivovarů
    • Exkurze
    • Zařízení pro pivovary
    • Sladovny
  • Pivo
    • Cena piva
    • Citáty o pivu
    • Výčepní technika
    • Hospody, pivnice, restaurace
    • O pití piva
    • Druhy piva
    • Čepování piva
    • Belgické pivo
    • Desperados beer
    • Lobkowicz Premium
    • Paulaner beer
    • Starobrno Medium
    • Starobrno Ležák
    • Starobrno tradiční
  • Komodity
    • Slad
    • Chmel
    • Kvasinky
    • Voda
  • E-shop
    • Dárkové předměty
    • Reklamní předměty
    • Literatura
  • Recepty
    • Pivní guláš
    • Kančí pečeně se šípkovou omáčkou
    • Grilované kotlety s pivem
    • Hovězí guláš s tmavým pivem
    • Kozlova pivní sekaná
    • Teplá pivní pomazánka
    • Pivní bramborák s uzeným masem
    • Kyselica s pivem a uzeným masem
    • Pivní topinky
    • Buřty na pivě
    • Pivovarský tokáň
    • Švédské masové kuličky
    • Čaj z chmelových šištic
  • Zábava
    • Akce
    • Fotogalerie
    • Vtipy
    • Historické fotky
    • Video
    • Pivní tácky
    • Půllitry
  • Kontakt
    • Práce
  • Úvod
  • Aktuality
  • Prodej piva
  • Pivovary
    • Top 25
    • Seznam pivovarů
    • Exkurze
    • Zařízení pro pivovary
    • Sladovny
  • Pivo
    • Cena piva
    • Citáty o pivu
    • Výčepní technika
    • Hospody, pivnice, restaurace
    • O pití piva
    • Druhy piva
    • Čepování piva
    • Belgické pivo
    • Desperados beer
    • Lobkowicz Premium
    • Paulaner beer
    • Starobrno Medium
    • Starobrno Ležák
    • Starobrno tradiční
  • Komodity
    • Slad
    • Chmel
    • Kvasinky
    • Voda
  • E-shop
    • Dárkové předměty
    • Reklamní předměty
    • Literatura
  • Recepty
    • Pivní guláš
    • Kančí pečeně se šípkovou omáčkou
    • Grilované kotlety s pivem
    • Hovězí guláš s tmavým pivem
    • Kozlova pivní sekaná
    • Teplá pivní pomazánka
    • Pivní bramborák s uzeným masem
    • Kyselica s pivem a uzeným masem
    • Pivní topinky
    • Buřty na pivě
    • Pivovarský tokáň
    • Švédské masové kuličky
    • Čaj z chmelových šištic
  • Zábava
    • Akce
    • Fotogalerie
    • Vtipy
    • Historické fotky
    • Video
    • Pivní tácky
    • Půllitry
  • Kontakt
    • Práce

Kvasinky


Pučení-kvasinek1    Pivovarské kvasinky jsou nedílnou součástí při výrobě piva. Jsou to jednobuněčné mikroorganismy, pro výrobu piva se pěstují dva základní druhy.

Saccharomyces carlsbergensis – nejrozšířenější, určené pro spodní kvašení při teplotě 6 až 8 °C. Kvasinky se shlukují a klesají ke dnu. Na dně nádoby vytvoří pevnou sedlinu.

Saccharomyces cerevisiae – určené pro svrchní kvašení při teplotě 10 až 25 °C. Používáno dříve(do 19 století), následně se rozšířilo výše uvedené spodní kvašení.

Vědci se domnívají je kvasinky se používali již v době neolitické. Vede je k tomu doměnka, že pravěcí lidé se zabývali výrobou nádob na víno. To znamená, že museli kvašení využívat.

Rozšíření používání kvasinek ve velkém začalo v 19. století, kdy vznikaly velké pivovary. Běžně se kvasinky využívají v potravinářském průmyslu k výrobě pečiva a mléčných výrobků

Kvasinky obsahuj dobře stravitelné bílkovin, cukry a zejména komplex vitamínu B, zvláště pak pivovarské kvasinky. Lze je využít při léčbě nervových onemocnění , nebo zánětlivých kožních chorobách. Také se mohou využívat při poruchách zažívacího traktu a jaterních chorobách.

Kvasinky z rodů Saccharomyces, Kloeckera, Torulopsis způsobují kvašení alkoholové, octové, mléčné, máselné a propionové. Rozdělují se podle rozložení kvasinkové kultury a vývinu plynu na svrchní a spodní.

V potravinářství se sušené kvasinky používájí k obohacování krmných směsí. Důvodem je velký obsah obsah karotenoidů.

Yeast cells, SEM  images  pivo_kvasnice_(2)_z1  Pivní-deka1

Menu

Copyright © 2000-2020 Pivovar.sk, Pracovné ponúky v ČR: Atraktivní práce
Alkohol vždy treba piť s mierouu.