Znojemský městský pivovar uvažuje obnovit výrobu piva v Jarošově, již koupil nedaleko původního pivovaru v Pivovarské ulici budovu. V původních prostorách se pivo již nevaří 17 let, přitom jeho historie sahá do 17 století. Jak se zpívá v legendární písni Argemy „Tři sta let stál, stát bude dál. Ten, kdo zná Jarošov, zná pivovar.“ V prostorách areálu tehdejšího pivovaru se nyní budou montovat výtahy místním podnikatelem.
Skupina investorů ze Znojemského městského pivovaru v čele s ředitelem Miroslavem Haraštou chtějí vybudovat skupinu tří až čtyř pivovarů a tadiční pivovar v Jarošově byl jsednou z vytipovaných investic. Do skupiny investorů patří také Martin PAcovský, bývalý šéf zahraničních investic ČEZ.
Obnovu Pivovaru Jarošov podporuje i místní starosta Stanislav Blaha, který stejně jako ostatní chce, aby se spojení města s Pivovarme stalo opět realitou.
Nejprve bude nutné připravit projekt na opravu budovy pivoaru s potřebným zařízením na vaření piva, celková investice by mohla činit 30 mil. Kč, včetně změny územního plánu. Pokud nenastanou komplikace, začátkem roku 2016 začne rekonstrukce a do začátku prázdnin by mohl být zahájen provoz.
Nový pivovar se ale tomu původnímu nebude moci svou velikostí vůbec rovnat. Zatímco začátkem devadesátých let v Jarošově uvařili až 320 tisíc hektolitrů piva ročně, teď je plán na 10 tisíc hektolitrů s možností budoucího mírného navýšení.
„Máme v plánu vyrábět klasický český spodně kvašený ležák, a to včetně filtrace, což nás odlišuje od ostatních mikropivovarů. U těch je každá várka specifická, my budeme čitelnější,“ vysvětlil Harašta.
Nový pivovar se ale tomu původnímu nebude moci svou velikostí vůbec rovnat. Zatímco začátkem devadesátých let v Jarošově uvařili až 320 tisíc hektolitrů piva ročně, teď je plán na 10 tisíc hektolitrů s možností budoucího mírného navýšení.
„Máme v plánu vyrábět klasický český spodně kvašený ležák, a to včetně filtrace, což nás odlišuje od ostatních mikropivovarů. U těch je každá várka specifická, my budeme čitelnější,“ vysvětlil Harašta.
Při prodeji panu Vymyslickému si dal Heineken podmínku, že se tam pivo vařit nesmí. Ale pro výrobu piva jsou klíčové zdroj vody, suroviny a receptura. To vše budeme mít stejné, takže na původní jarošovskou výrobu piva můžeme navázat,“ poznamenal zástupce investora.
O obchodní značce piva podle něj zatím není rozhodnuto, jistě ale bude v nějaké formě obsahovat Jarošov coby místo původu.
Samotnou budovu chtějí podnikatelé využít k výrobě, skladování a přímému prodeji piva pouze asi ze čtvrtiny, zbytek chtějí nabídnout k pronájmu dalším podnikatelům. Hospodu tam zřídit neplánují.
„Pivo budeme nabízet především do distribuce v sudech, do budoucna plánujeme pořídit i lahvovací linku. Případnou pivovarskou restauraci bychom mohli později otevřít spíš někde v centru Uherského Hradiště,“ upřesnil Harašta
20.4.2015 at 14:25
Hurá, konečně se něco děje v Jarošově 🙂
20.4.2015 at 14:28
Bude chvilku trvat než pivo odladěj do správné chuti jako bejvávalo. Ale díky bohu, že se vůbec začalo.
20.4.2015 at 14:29
Už si leštím pulitr 🙂