ČEPOVÁNÍ PIVA 

Čepování piva vyžaduje vždy nejenom zručnost toho, kdo jej čepuje, ale zejména je potřeba, aby byly správně vyčištěné trubky a vlastně je vždy třeba zachovat čistotu celého výčepního zařízení. Pouze tak může být pivo chutné a správně hořké. V opačném případě si můžete být jisti, že vaši "štamgasti" nebudou nadšení a možná už se nikdy nevrátí. Dobré pivo je totiž základem každé dobré restaurace či hospody. 

Pokud je celé zařízení hezky čisté, měly by být čisté samozřejmě také sklenice. Na pivo v plastových kelímcích raději co nejrychleji zapomeňte. To lze volit pouze v úplně nejkrajnějších případech. 

V další řadě je třeba myslet na správnou teplotu čepovaného piva. Za správnou teplotu lze považovat pivo o 7 stupních Celsia. Je třeba totiž dávat pozor na takzvaný tepelný šok, který pivu rozhodně nemůže svědčit. 

Nejčastější chyby při čepování piva

Výčepní jsou bohužel často schopni i přes kvalitní a čisté výčepní zařízení doslova zkazit chuť piva a to nedodržením základních pravidel při čepování piva. 

Špatná výška čepování piva 

Pokud čepujete pivo z příliš velké výšky, může se během čepování uvolňovat příliš mnoho kysličníku uhličitého a tak může být chuť piva úplně pokažena a zničena. Pivo je takto doslova rozbité a zákazníci jeho zvláštní chuť okamžitě pocítí. 

Zbytek vody ve sklenici 

Pokud obsluha pořádně nevytře sklenici, do které má  být pivo čepováno, je to velký problém. Díky této tekutině se může poněkud změnit chuť piva a to obvykle k horšímu. 

Odkapávání piva do sklenice 

Pokud je pivo načepováno, pak by mělo být co nejdříve vypito. Pokud do něj totiž odkapává další pivo, je to velká chyba a jeho chuť se může hodně změnit.