Čepování piva
Pravidla správného čepování piva
- Základem jsou čisté trubky, seřízené a vyčištěné výčepní zařízení.
- Dále nezapomeňte na to, že pivo se má správně čepovat do čisté sklenice, která patří k čepovanému pivu.
- Měla by být vychlazená ideálně na teplotu čepovaného piva, tedy přibližně na 7°C, aby pivo neutrpělo tepelným šokem.
- Měli bychom ji těsně před čepováním vypláchnout studenou pitnou vodou, aby byla krásně hladká a pivo po skle klouzalo a postupně vytvářelo hustou bílou pěnu, která kryje pivo před okolním vzduchem.
- Abyste vytvořili pořádnou čepici pěny, čepuje se najednou nebo maximálně nadvakrát. Nejdříve zhruba 1:1 pivo s pěnou, a když pěna trochu opadne, ponoříme ústí výčepního kohoutu až pod pěnu, rychle otevřeme kohout a pěnu pouze zdvihneme až k rysce na půllitru.
Nejčastější chyby při čepování piva
Ponechání zbytku vody ve sklenici:
Voda je sice jednou hlavních surovin pro výrobu piva, ve sklenici po umytí by ale zbýt neměla.
Čepování z výšky:
Na první pohled to může vypadat atraktivně, chuti piva to ale nepomůže, ba naopak. Tímto způsobem pivo rozbíjíme, uvolňuje se příliš kysličníku uhličitého, který vytváří říz piva.
Odkapávání piva do sklenice po načepování:
Často objevující se chyba, po načepování má hotové pivo putovat hned na stůl, v žádném případě se nenechává stát pod výčepem tak, aby do něj odkapávaly další kapky piva.
Cvrnkání do bublin po načepování:
Do načepovaného piva se necvrnká, leda tak do kuliček. Taková společenská hra se ale většinou v hospodách a restauracích neprovozuje.
Základní druhy čepovaných piv
Pro zvětšení klikněte na obrázek.
Autor pohlednice: ambi.cz