Dobrá zpráva: bednářské řemeslo stále žije!

  • 26.10.2018
  • pivovar.cz

Řemesla jsou v dnešní době už skoro zapomenuta. Naštěstí ne tak úplně. Důkazem je například stálá existence bednářského řemesla, která je v současné době typická pro Plzeňský Prazdroj. Například včera došlo k pasování dvou nových bednářů, což je v dnešní době určitě velice chválihodné. Partu bednářů Plzeňského Prazdroje tento týden doplnili dva noví členové, a to Josef Kyvíř a Jan Hájek. K tomu, aby mohli dosáhnout takového postu bylo zapotřebí složit mistrovskou zkoušku přímo v pivovaru a získat výuční list. K samotnému pasování pak muselo předcházet smolení velkých ležáckých sudů. Prazdroj se pyšní celkem osmi bednáři, jenž mají na starost pivovarské sudy a kádě, ve kterých kvasí a zraje vyhlášený ležák Pilsner Urquell. Kromě těchto aktivit bednáři mají na starost výrobu menších sudů a soudků pro výjimečné příležitosti. „Smolení je tradiční postup údržby sudů. Používáme smolu nahřátou na více než 200 stupňů Celsia. Nalije se do sudu a jejím převalováním se rovnoměrně rozprostře po celé ploše sudu a dezinfikuje ho. Zároveň tato vrstva zajistí, že pivo nebude v přímém kontaktu se dřevem, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě,“ vysvětluje proces Josef Hrůza. Bednáři prostě a jednoduše k tomuto pivovaru patří a jsou s ním spjati už od dob první republiky, tedy od roku 1926. Již v této době si nechali registrovat. kruhovou ochrannou známku s bednářským soudkem, který se stal do dnešní doby jeho neodmyslitelnou součástí a jedním ze symbolů pivovaru.

Dobrá zpráva: bednářské řemeslo stále žije!