XIV. ročník jarní ceny českých sládků 2020

Pivovarský dvůr Zvíkov a Českomoravský svaz minipivovarů z.s. si dovolují vyhlásit XIV. ročník Jarní ceny českých sládků 2020


V jejím rámci se v pátek 20. 3. 2020 od 9.30 uskuteční technicko-technologický seminář, vlastní mezinárodní degustace piv potom od cca 17:00 a v sobotu 21. 3. 2020 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:

  1. světlé pivo výčepní                  
  2. český světlý ležák 
  3. polotmavý ležák 
  4. tmavý ležák 
  5. pšeničné pivo 
  6. světlá, spodně kvašená piva silná 
  7. polotmavá, spod. kvašená piva silná
  8. tmavá, spodně kvašená piva silná
  9. pšeničné pivo silné
  10. super silná spodně kvašená piva
  11. piva Pale Ale
  12. piva India Pale Ale
  13. piva India Black Ale
  14. super silná svrchně kvašená piva
  15. piva Stout

 

Své přihlášky zasílejte do 9. března 2020 na emailovou adresu: info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

 

Přihláška musí obsahovat – viz organizační pokyny:

- kontaktní osoba, telefon, e-mail
- název a adresa pivovaru (výrobce)
- přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

 

označení vzorkůspecifikace a kategorie piv

 

Soutěž je určena pouze pro minipivovary.

 

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, kontaktujte přímo Jana Šuráně, e.mail: jan.suran@cmsmp.cz . Hlaste se co nejdříve!

Poplatek za každý vzorek činí 700 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu, nebo po dohodě s p. Voldřichovou převodem do 18. 3.

Registrace a příjem vzorků bude začínat ve čtvrtek 19. 3. 2020 od 18 hodin a v pátek od 8 do 16 hodin, dle organizačních pokynů!!! Pro kategorie 4,5,9 a 13 ve čtvrtek nebo nejpozději do pátku 10:00. Po dohodě s p. Voldřichovou zasílejte vzorky i kurýrem od 13. 3. do 19.3.

 

V rámci vzdělávání se budou v pátek 20. března 2020 od 9:30 hodin konat přednášky na téma: Pivovarství v období sucha

 

  • Ekonomika sanitace v minipivovarech (Machačný, Ecolab),
  • Fyzikálně-chemické „samozřejmosti“ piva (Košín, P. Budějovický Budvar),
  • Nový způsob evidence výroby v minipivovarech – beseda s vedoucími pracovníky GŘC, (Boháč, J. Gen. ředitelství cel)
  • Slad – vliv sucha na kvalitu ječmene a sladu (Paulů, R. Sladovny Souflet ČR)
  • Pivo a voda (Graman, T. Euroclean, VŠCHT)
  • Chmel a vliv sucha na kvalitu a výnosy (Krofta, K. CHI Žatec),

 

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz. 606 511 536.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

 

Způsob degustačního hodnocení pro rok 2020

10 komisí Složení: vedoucí komise + 4 členové = 5 degustátorů v komisi

Celkem 50 degustátorů + 7 náhradníků

Degustuje se konsensuálním způsobem tzn., že komise se musí shodnout na prvních třech pivech (bez určení pořadí) a ta potom postupují do dalšího kola.

Pouze ve finále musí komise stejným způsobem určit pořadí prvních pěti piv.

U čtyř nejobsazenějších kategorií bude finále posuzovat odborná komise vybraná zpravidla z nezávislých degustátorů.

Začátek degustace je již v pátek 20.3.2020 od cca 17:00 a v sobotu 21.3.2020 od 9:00.

Přihlášení degustátoři budou vybráni do komisí J. Šuráněm.

Hlaste se co nejdříve

Registrace začíná již ve čtvrtek 19.3.2020 od 18:00 a pokračuje v pátek 20.3. 2020 od 08:00 hodin.

Vzorky do kategorie 4,5,9 a 13, které se podle časových možností degustují již v pátek, musí být doručeny a zaplaceny do čtvrtka nebo nejpozději do pátku 10:00, jinak nemohou být zařazeny do soutěže.

Vzorky (mimo kategorie 4,5,9 a 13) musí být předány a zaplaceny nejpozději do pátku 20. března 2020 do 16:00 hod. nebo v týdnu od 16. do 19. března 2020 kurýrem po dohodě s p. Voldřichovou do Pivovarského dvoru Zvíkov, Zvíkovské Podhradí 92, PSČ 397 01.

Pro kategorii 4,5,9 a 13 je termín dodání a zaplacení čtvrtek, nebo nejpozději pátek do 10:00.

V případě, že budete posílat vzorky kurýrem a platba bude převodem, musí být částka připsaná na účet do středy 18.3., jinak vzorek nebude zařazen do soutěže.

 

Strange aromas and tastes : - DMS - leathery - American high aromatic hops - old yeast - Acetone - sulphury - Solvent like - chlorophenol - Molasess - grainy - Phenolic - oxidation - Sirupy - skunky 

SPECIFIKACE KATEGORIÍ PIV – 2020 1. Světlé pivo výčepní – Bohemian Light lager Světlé pivo výčepní má nižší až střední plnost, světlou až mírně jantarovou barvu. Hořkost je nižší až střední, vůně může být slabě esterová, chmelová a sladová. Vůně amerických aromatických chmelů není akceptovatelná. Úroveň diacetylu velmi nízká, dimetylsulfid nežádoucí. V chuti by měla být vyrovnaná hořkost s nižší plností a vyšším řízem, hustou bílou pěnou, přípustná je obilná a kvasničná chuť. Původní stupňovitost 9,00 – 10,99 % hm. Obsah alkoholu 2,75 – 4,00 % hm. Hořkost 15 – 25 IBU Barva 6 – 15 EBC Bohemian light lagers are straw, gold to light amber color with dense and rich head. Bitterness is low and medium, well ballanced with low to medium malt body. Hop flavor is low to medium-low, deriving from noble type hops. Flavor of aromatic american hop is not acceptable. Fruity esters and low yeast flawor is acceptable. Wery low diacetyl aroma, if perceived, are charakteristic of this style. DMS aroma should be not perceived. Original gravity 9,00 – 10,99 oPlato Alcohol 2,75 – 4,00 % hm. Bitterness 15 – 25 IBU Color 6 – 15 EBC 2. Český světlý ležák – Bohemian lager Český světlý ležák charakterizuje vyrovnaná střední až vyšší plnost, světle zlatá až jantarová barva. Vyznačuje se jemnou, výraznou vyšší hořkostí, aroma žateckého chmele ve vůni je vítáno a může být doplněno sladovými, ovocnými, esterovými a slabě kvasničnými tóny. Vůně amerických aromatických chmelů není akceptovatelná. Úroveň diacetylu velmi nízká až nízká, dimetylsulfid nežádoucí. V čisté chuti by měla být výrazná vyrovnaná hořkost se střední až vyšší plností a vysokým řízem, přípustná je obilná a kvasničná chuť. Kompaktní bílá pěna kroužkuje. Původní stupňovitost 11,00 – 12,99 % hm. Obsah alkoholu 3,50 – 5,00 % hm. Hořkost 20 – 40 IBU Barva 8 – 18 EBC Bohemian lagers are straw, gold to light amber color with dense and rich head. Bitterness is medium and high, well ballanced with medium malt body. Hop flavor is low to mediumlow, deriving from noble type hops. Flavor of aromatic american hop is not acceptable. Fruity esters and low yeast flawor is acceptable. Wery low diacetyl aroma, if perceived, are charakteristic of this style. DMS aroma should be not perceived. Original gravity 11,00 – 12,99 oPlato Alcohol 3,50 – 5,00 % w. Bitterness 20 – 45 IBU Color 8 – 18 EBC 3. Polotmavý ležák - Semidark lager Vyrovnaná střední až vyšší plnost se sladovou až mírně karamelovou chutí a jemnou vyrovnanou hořkostí. Karamelová chuť může být výrazná, neměla by však dominovat a měla by být sladěna se střední hořkostí. Barva tmavá jantarová do světle hnědé. Střední hořkost by měla ladit s vyšší plností. Přípustná je velmi nízká úroveň diacetylu, dimetylsulfid nežádoucí. Pěnivost a říz mohou být nižší. Původní stupňovitost 11,00 – 12,99 % hm. Obsah alkoholu 3,50 – 5,00 % hm. Hořkost 20 – 40 IBU Barva 18 – 50 EBC Bohemian semidark lagers are dark amber to light brown color with dense and rich head. Ballanced medium and high malt body with karamel taste is charakteristic. Bitterness is low to medium, well ballanced with karamel malt body. Fruity esters nad low yeast flawor is acceptable. Wery low diacetyl aroma, if perceived, are charakteristic of this style. DMS aroma should be not perceived. Original gravity 11,00 – 12,99 oPlato Alcohol 3,50 – 5,00 % w. Bitterness 20 – 40 IBU Color 18 – 50 EBC 4. Tmavý ležák - Bohemian dark lager Tmavý ležák českého typu je charakterizován střední až vysokou plností s nasládlou sladovou, karamelovou až praženou chutí. Barva tmavohnědá, může být černá. Střední hořkost by měla ladit s vyšší plností. Přípustná je velmi nízká úroveň diacetylu, dimetylsulfid nežádoucí. Pěnivost a říz mohou být nižší. Původní stupňovitost 11,00 – 12,99 % hm. Obsah alkoholu 3,50 – 4,50 % hm. Hořkost 15 – 35 IBU Barva 60 a výše EBC Bohemian dark lagers are dark brown to black color with dense head. Medium to high body with malt, karamel and roasted taste. Bitterness is low to medium should be ballanced with body. Fruity esters nad low yeast flawor is acceptable. Wery low diacetyl aroma, if perceived, are charakteristic of this style. DMS aroma should be not perceived. Original gravity 11,00 – 12,99 oPlato Alcohol 3,50 – 4,50 % w. Bitterness 15 – 35 IBU Color 60 and above 5. Pšeničné pivo Pšeničné pivo se vyznačuje jemně sladkou sladovou chutí s výrazným kvasničným a ovocným (banán, citrusy, hřebíček, koriandr či vanilka) aroma s někdy až fenolovými či nakyslými tóny. Hořkost je nízká a neměla by rušit chlebnatou plnost piva. Barva převážně světlá, bílo žlutá u piv s vyšší stupňovitostí může být až hnědá. Při variantě polotmavého pšeničného piva může být barva vyšší a chuť s nádechem karamelu. Zákal a obsah kvasinek v pivu je vysoký. Pěnivost a říz vysoké. Podíl sladované pšenice minimálně 50 % sypání Původní stupňovitost 9,00 – 12,99 % hm. Obsah alkoholu 3,50 – 5,50 % hm. Hořkost 6 – 20 IBU Barva 6 – 30 EBC u polotmavého až 60 EBC 6. Světlá, spodně kvašená piva silná Plné tělo s dobře vyrovnanou hořkostí a vyšším obsahem alkoholu, který by neměl v celkovém vjemu dominovat. Chmelová vůně může být výrazná s kvasničnými, ovocnými a esterovými tóny. Barva žlutá jantarová až polotmavá. Přípustná je velmi nízká úroveň diacetylu, dimetylsulfid nežádoucí. Pěnivost a říz vysoké. Původní stupňovitost 13,00 – 15,99 % hm. Obsah alkoholu 5,00 – 6,00 % hm. Hořkost 15 – 45 IBU Barva 10 – 30 EBC 7. Polotmavá, spodně kvašená piva silná Vyrovnaná vysoká plnost se sladovou až mírně karamelovou chutí a jemnou vyrovnanou hořkostí. Karamelová chuť může být výrazná, neměla by však dominovat a měla by být sladěna se střední hořkostí a alkoholem. Barva tmavá jantarová do světle hnědé. Střední hořkost by měla ladit s vyšší plností. Přípustná je velmi nízká úroveň diacetylu, dimetylsulfid nežádoucí. Pěnivost a říz mohou být nižší. Původní stupňovitost 13,00 – 15,99 % hm. Obsah alkoholu 4,80 – 6,00 % hm. Hořkost 20 – 40 IBU Barva 30 – 60 EBC 8. Tmavá, spodně kvašená piva silná Silná piva tmavá jsou charakterizována vyšší plností se sladkou sladovou, karamelovou až praženou chutí. Barva tmavohnědá, může být černá. Nižší až střední hořkost by měla ladit s vyšší sladkostí. Přípustná je velmi nízká úroveň diacetylu, dimetylsulfid nežádoucí. Pěnivost a říz mohou být nižší. Původní stupňovitost 13,00 – 15,99 % hm. Obsah alkoholu 4,70 – 6,00 % hm. Hořkost 15 – 60 IBU Barva 60 a více 9. Pšeničné pivo silné Silné pšeničné pivo se vyznačuje sladkou sladovou chutí s výrazným kvasničným a ovocným (banán, citrusy, hřebíček, koriandr či vanilka) aroma s někdy až fenolovými či nakyslými tóny. Hořkost je většinou nízká a neměla by rušit chlebnatou plnost piva, v případě hopfenweizen může být velmi vysoká, vždy však vyrovnaná s plností a chutí. Barva převážně žlutá až jantarová, u piv s vyšší stupňovitostí může být až hnědá. Při variantě tmavého pšeničného piva bývá barva hnědá až černá a chuť s nádechem karamelu a hořké čokolády. Zákal a obsah kvasinek v pivu je vysoký. Pěnivost a říz vysoké. Podíl sladované pšenice minimálně 50 % sypání Původní stupňovitost 13,00 – 18,99 % hm. Obsah alkoholu 5,00 – 5,50 % hm. Hořkost 6 – 80 IBU Barva 12 – 50 EBC u tmavého až 90 EBC 10. Super silná spodně kvašená piva Velmi silné plné tělo s dobře vyrovnanou hořkostí a vysokým obsahem alkoholu, který je již v chuti i vůni výrazně znát. Použité kvasnice spodního kvašení. Použití sladovaných i nesladovaných surovin je povoleno. Chmelová vůně může být výrazná s kvasničnými, ovocnými a esterovými tóny. Barva jantarová, polotmavá až tmavá. Přípustná je velmi nízká úroveň diacetylu, dimetylsulfid nežádoucí. Pěnivost a říz nízké. Hodnotí se především harmonie jednotlivých chuťových složek. Původní stupňovitost 16,00 a výše % hm. Obsah alkoholu 6,00 a výše % hm. Hořkost 15 – 80 IBU Barva 15 a více 11. Piva Pale Ale Pale Ale je tmavě zlaté až bronzové barvy a vyznačuje se zemitou chutí s bylinným charakterem anglického chmele. Zemitý a chmelový charakter se projevuje především v doznívání chuti. Hořkost je střední až vysoká se znatelným aroma. Středně plné sladové tělo s mírně karamelovou chutí a střední až silnou ovocně esterovou chutí. Diacetyl může být přítomen pouze ve velmi nízké koncentraci. Stejně tak chladový zákal je zjevný pouze při velmi nízké teplotě. Původní stupňovitost 10,00 – 13,99 % Plato Alkohol (% vol.) 4,00 – 5,5 % obj. Hořkost 20 – 40 IBU Barva 10 – 28 EBC 12. Piva India Pale Ale India Pale Ale může být světle žluté až tmavě měděné barvy. Vyznačuje se především intenzivní chmelovou vůní a vysokou hořkostí amerického, anglického či jiného aromatického chmele. Zemitý a chmelový charakter se projevuje především v doznívání chuti. Hořkost je vysoká až velmi vysoká s výrazným aroma, které je hlavní dominantou. Středně plné sladové tělo s mírně karamelovou chutí a střední až silnou ovocně esterovou chutí. Diacetyl může být přítomen pouze ve velmi nízké koncentraci. Chladový zákal je přípustný. Původní stupňovitost 14,00 – 17,99 % Plato Alkohol (% vol.) 5,50 – 8,5 % obj. Hořkost 40 a více IBU Barva 10 – 40 EBC 13. Piva India Black Ale India Black Ale je tmavě hnědé až černé barvy. Vyznačuje se především intenzivní chmelovou vůní a vysokou hořkostí amerického, anglického či jiného aromatického chmele. Zemitý a chmelový charakter se projevuje především v doznívání chuti. Hořkost je vysoká až velmi vysoká s výrazným aroma, které je hlavní dominantou. Jsou charakterizována vyšší plností se sladovou, karamelovou až praženou chutí. Chladový zákal je přípustný. Původní stupňovitost 14,00 – 19,99 % Plato Alkohol (% vol.) 5,50 – 8,50 % obj. Hořkost 60 a více IBU Barva 60 a více EBC 14. Super silná svrchně kvašená piva Super silná svrchně kvašená piva jsou tmavě zlaté až černohnědé barvy a vyznačují se zemitou chutí s bylinným charakterem anglického či amerického chmele. Zemitý a chmelový charakter se projevuje především v doznívání chuti. Hořkost je střední až velmi vysoká s intenzivním aroma. Plné sladové tělo s chlebovou až karamelovou příchutí a střední až silnou ovocně esterovou chutí. Diacetyl a Dimetylsulfid jsou nepřípustné. Chladový zákal je běžný. Původní stupňovitost 16,00 a výše % hm. Alkohol (% vol.) 5,50 a výše % hm. Hořkost 20 a výše IBU Barva 20 a výše EBC 15. Piva Stout Barva je sytě černá. Zpočátku lehce karamelová vůně s typickými tóny suché pražené hořkosti v závěru. Suchý pražený charakter chutě i vůně se dosahuje použitím praženého ječmene, který v kombinaci s praženým sladem dává stoutu tu správnou kávovou chuť. Nižší kyselost může být znatelná, chmelové aroma a chuť nesmí být znát. Suchý stout má velmi lehké tělo s minimálním vlivem esterů a diacetylu, které v žádném případě nesmí překrývat charakteristickou vysokou hořkost pražených sladů a ječmene. Cream Stout - schází připálená hořkost, která je nahrazena vysokou plností. Hlavní dojem by měl být sladký a plný. Oatmeal stout – oves v sypání se projevuje příjemným, bohatým, plným a jemně hladkým charakterem, kávové aroma praženého ječmene a aroma praženého sladu. Výsledný dojem má být jemně hebký ne hořký. Původní stupňovitot 13,00 – 18,99 % Plato Alkohol (% vol.) 5,00 – 9,0 % obj. Hořkost 30 – 50 IBU Barva 80 a více EBC Způsob degustačního hodnocení pro rok 2020 10 komisí Složení: vedoucí komise + 4 členové = 5 degustátorů v komisi Celkem 50 degustátorů + 7 náhradníků Degustuje se konsensuálním způsobem tzn., že komise se musí shodnout na prvních třech pivech (bez určení pořadí) a ta potom postupují do dalšího kola. Pouze ve finále musí komise stejným způsobem určit pořadí prvních pěti piv. U čtyř nejobsazenějších kategorií bude finále posuzovat odborná komise vybraná zpravidla z nezávislých degustátorů. Začátek degustace je již v pátek 20.3.2020 od cca 17:00 a v sobotu 21.3.2020 od 9:00. Přihlášení degustátoři budou vybráni do komisí J. Šuráněm. Hlaste se co nejdříve Registrace začíná již ve čtvrtek 19.3.2020 od 18:00 a pokračuje v pátek 20.3. 2020 od 08:00 hodin. Vzorky do kategorie 4,5,9 a 13, které se podle časových možností degustují již v pátek, musí být doručeny a zaplaceny do čtvrtka nebo nejpozději do pátku 10:00, jinak nemohou být zařazeny do soutěže. Vzorky (mimo kategorie 4,5,9 a 13) musí být předány a zaplaceny nejpozději do pátku 20. března 2020 do 16:00 hod. nebo v týdnu od 16. do 19. března 2020 kurýrem po dohodě s p. Voldřichovou do Pivovarského dvoru Zvíkov, Zvíkovské Podhradí 92, PSČ 397 01. Pro kategorii 4,5,9 a 13 je termín dodání a zaplacení čtvrtek, nebo nejpozději pátek do 10:00. V případě, že budete posílat vzorky kurýrem a platba bude převodem, musí být částka připsaná na účet do středy 18.3., jinak vzorek nebude zařazen do soutěže. Strange aromas and tastes : - DMS - leathery - American high aromatic hops - old yeast - Acetone - sulphury - Solvent like - chlorophenol - Molasess - grainy - Phenolic - oxidation - Sirupy - skunky

  • 20.03.2020 - 23.03.2020
  • Pivovarský dvůr Zvíkov, Zvíkovské Podhradí 92, PSČ, Jihočeský kraj
  • Pivovarský dvůr Zvíkov